MH17:n tapaus

mh17_wrakstukken2

Jos jokin saa raatokärpäset liikkeelle, niin iso kasa raatoja. Siinä on sitä jotain ja paljon.

MH17:n putoamisen kaltainen tapaus on äärimmäisen tärkeä siinä mielessä, että sitä voi käyttää hyväkseen. Harva huijari muistaa teeskennellä empaattista reaktiota edes vähän aikaa, koska on kiire. Täytyy pitää kiirettä, että saisi mahdollisimman ison siivun näin loistavasta tilaisuudesta levittää paskaa sillä perusteella, että muka välittää uhreista oikeasti.

Yleisin motiivi tähän on yksinkertaisesti se, että huijari haluaa tuoda itseään esille. Hänellä on muka jotain sanomisen arvoista tapauksen tiimoilta, eikä sanomisen tasolla ole alkeellisintakaan merkitystä kun on kyse näinkin merkityksettömästä tapauksesta. Jossain muualla vain putosi matkustajalentokone ja se siitä. Samalla tavalla käsitellään myös vaikkapa kouluammuskeluja, jotka voivat osua omienkin etäpesäkkeiden kohdalle, mutta näidenkään hyvinvointi ei ole niin tärkeä asia, etteikö tätäkin aihetta voisi käyttää tilaisuutena antaa huijareiden kisailla keskenään siitä, että keitä pitäisi tunnistaa mahdollisiksi kouluammuskelijoiksi. Luultavasti jonkun poliittisia vihollisia, mutta kenen? Kas siinäpä elämää suurempi kysymys.

Taukki tulee, taukki näyttää, taukki voittaa, ja vitut siitä jos kouluissa vähän ammuskellaan.

156719348-790x461

Urheiluvertaus kaipaa sen verran tarkennusta, ettei sillä tässä yhteydessä viitata oikeaan urheiluun vaan siihen larppaamiseen, jossa kenttä on täynnä tähtipelaajia, jotka eivät kuitenkaan onnistu vaikuttamaan siltä kuin olisivat paneutuneet lajiin tosissaan. Suuri yleisö on syntynyt kuolemaan tykinruokana älyttömissä sodissa, joten tällainen pelailu sopii loistavasti julkiseen keskusteluun ja päätöksentekomalliksi.

Tällä ihan alimmalla osaamisen tasolla huijaaminen on vain kuin sitä politiikkaa, josta kansan syvät rivit pitävät. Huijarit keksivät tarinoita omasta päästään ja paras on se, joka pystyy parhaiten puolustamaan valheitaan. Ehkä valheista on sovittu aiemmin kavereiden kesken ja ainakin niitä varten on otettu vähän selvää siitä, mitä kansa haluaa kuulla, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että pärjää valehtelijoiden keskinäisissä koitoksissa.

Uusi Suomi on oiva väline tämän kulttuurin opiskelemiseen, koska sen idea on se, että journalismi nousee aivan uudelle tasolle kun ääneen päästetään politiikasta kiinnostuneet tampiot, joilta puuttuu se kaunopuheisuus, jolla tampio pärjää politiikassa. Vähän on katseltu jotain foliopäiden sivustoilta ja siitäkin suurin osa on unohtunut, mutta silti ollaan kovin varmoja kaikesta. Tarvitaan vain se kaunopuheisuus niin saadaan kansanjohtaja, joka luottaa numerologiaan ja ennustajiin ja pitää rokotteita suurena uhkana ihmiskunnalle, mutta osaa kuitenkin vaikuttaa älykkäältä.

Tärkeintä tällä alalla on se, että osaa väistellä omien väitteiden kyseenalaistamista ja kyseenalaistaa vastustajan valheita niin ovelasti, ettei tämä ehkä osaakaan väistää. Jos täytyy kiperän paikan tullen keksiä lisää valheita entisien jatkoksi, miettimisaika ei saa olla niin pitkä, että menettää puheenvuoron, mutta se ei yleensä ole ongelma, koska valheiden ei tarvitse olla hyviä.

Jos kyse on niinkin vaikeasta asiasta kuin se, että onko yksinäinen ohjuslavetti salakuljetettu Itä-Ukrainaan itäukrainainalaisen autokorjaamon rekalla Venäjältä vai mistä, asiasta voidaan kiistellä vuosia ilman, että kaikille valkenee, ettei sitä ehkä ollakaan salakuljetettu mistään vaan sitä on voitu kuljetettaa ensin korjaamolta taisteluihin ja sitten takaisin korjaamon suuntaan piiloon.

Kyse on pelkästä urheilulajista, jossa yhden ottelun tuloksella ei ole suurtakaan väliä, koska pian tulee seuraava ja häviöt voi selittää voitoiksi muissa yhteyksissä. Jollei pärjää väittelyssä, voi vaikka antaa haastattelun, ja häviön aiheuttaman imagotappion voi korjata keksimällä varastoon parempia valheita seuraavaa koitosta varten.

Ne, joilla on pitkäjänteisyyttä aiheuttava syy huijata, kuten tässä tapauksessa lähinnä poliittinen vakaumus, kykenevät petkuttamaan huijareiden perusmassaa, koska heillä on selvä päämäärä. Toiminta ei ole vain sitä, että yritetään keksiä jotain, millä voisi vaikuttaa hetken aikaa siltä kuin tajuaisi jotain, vaan sen takana on suunnitelmallisuutta. Ei mietitä vain sitä, että mitä pitäisi valehdella, että yleisö hurraisi, vaan tilanteeseen paneudutaan eikä yksi voitto ole syy antaa kusen nousta päähän vaan vain ensimmäinen askel matkalla kohti korkeampaa pämäärää.

Kun lyhytjänteinen huijari alkaa aavistella jääneensä tappiolle pitkäjänteisille huijareille, hän alkaa tietenkin miettiä, kuinka tilanteesta selviäisi valehtelemalla, ja paras tapa on teeskennellä, ettei pitkäjänteisempiä huijareita olekaan. Tällainen apu ei ole näille lainkaan vastenmielistä, joten lyhytjänteinen huijari saa ehkä vastapalvelukseksi vähän apuakin siltä suunnalta.

MH17:n tapauksessa hyvin vähälle huomiolle onkin jäänyt Ukrainan tilanne, jossa ovat vastakkain äärioikeisto ja äärivasemmisto. Tällainen aiheuttaa poliittisesti motivoituneiden huijareiden liikehdintää muuallakin kuin siinä lyhytjänteisien sanataiteilijoiden muodostamassa sekamelskassa, jota kansan syvät rivit seuraavat kuin jalkapalloa tai jääkiekkoa, ja pitäisi osata erottaa, miten se aiheuttaa tapauksen käsittelyyn.

Paris Matchin jostain haltuunsa saama video on luultavasti oire tästä, sillä Ranskassa punikkeja on paljon ja separatisteja on autettu median toimesta muutenkin. AFP julkaisi varsin jännittäviä kuvia putoamispaikalta, koska niissä ikkunat olivat toisella tavalla, mikä sai jotkut muka huomaamaan, että se olikin se MH, joka on luultavasti jossain meren pohjassa.

Se, että uutistoimisto voisi julkaista manipuloituja kuvia, ei ollut järin suosittu ajatus, koska sellainen rajoittaa mahdollisuutta muodostaa mielipiteitä nopeasti. Pitäisi ensin vaivautua ottamaan selvää, ovatko kuvat ylipäätään totta.

wank.gif~c200

Aivotyö voi olla rankkaa, mutta onneksi asioita voi lähestyä toisellakin tapaa.

Kuvamanipulaatio huijarille enemmänkin jotain, millä voi kumota sellaisen todistusaineiston, josta ei satu pitämään. Asiantuntemukseksi riittää se, että osaa käyttää sanaa ”Photoshop”, mikä oikeastaan todistaa, ettei asiantuntemusta ole ollenkaan, koska se ei suinkaan ole ainoa väline, jolla kuvamanipulaatioita voi tehdä.

Niitä on osattu tehdä jo kauan ja nykyiset ilmaisohjelmatkin alkavat olla turhan kehittyneitä. Käynnistyminen kestää ja toimintoja on niin paljon, että niiden seasta on vaikea löytää tarvitsemansa.

Videonkin voi nykyisin väärentää ilmaisella ohjelmalla, joten digitaaliseen kuvamateriaaliin ei kannattaisi hirveästi luottaa.

Itse video on hyvin epäilyttävä, koska siinä ei näy kunnolla varsinkaan se, minkä siinä pitäisi näkyä. Ehkä videon pakkausta on lisätty, jotta kaikki varjoon jäävä saataisiin muuttumaan puuroiseksi.

Varjot ovat kuitenkin niin hyvät, että niiden väärentämiseen olisi tarvittu runsaasti aikaa ja vaivaa, joten tuskin sille paljon muuta on tehty. Ehkä kopioleimasimella on vähän hutkittu lavetin numeron päälle, kuten jotkut ovat ravailleet, mutta sen saisi kyllä epäselväksi tekemällä voimakkaasti pakattuja versioita niin kauan, että syntyy sellainen, jossa se on pelkkä mössöä. Se voisi ehkä onnistua vahingossa jo ensimmäisellä yrittämällä jos ei osaa näitä asioita..

Toki suttuisuus voi johtua laitteestakin, sillä puhelimien kameroita parannellaan siten, että ne käsittelevät kuvaa lennosta. Täysin manipuloimatonta kuvaa sellaisella ei saa ja mistään ei voi tietää, mitä joku tuntematon puhelin on tehnyt varjon puolella olevalle lavetille, joka on näkynyt tuulilasiin heijastuvan kojelaudan läpi.

Videoon tallennetut tiedot kuitenkin kielivät siitä, että videolle on myöhemmin tehty jotain, sillä ne eivät täsmää oikein minkäänlaisen kuvauslaitteen kanssa.

vzklofj

Video näyttää siltä kuin se olisi kuvattu puhelimella, mutta puhelin tallentaa tiedon siitä, missä asennossa se on ollut kuvatessa. Vaikka poistaisi asetuksista sijainnin ja kompassisuunnan tallentamisen, niin tämä tämä tulee mukaan. Kaikki kokeilemani sovellukset kummassakin käyttämässäni puhelimessa panivat sen muistiin, mikä on täysin luonnollista, sillä puhelimella kuvatusta videosta ei muuten voi tietää, missä asennossa se on tarkoitus katsoa. Kuva kääntyy sen mukaan, miten puhelinta käännetään, ja videotoistimen on saatava tietää näistä asioista.

älypuhelin

Toinen ero tiedoissa on siinä, että kamera tallentaa kuvausajankohdan siinä tapauksessa, että sen on viitsitty panna asetuksista päälle. Harva jaksaa, koska se olisi yleensä myös pantava aikaan. Ammattikuvaaja varmasti jaksaa pitää työkalunsa kellon ajassa, koska sitä ei tarvitse säätää aina kun kameraa tarvitsee, mutta muuten se ei ole kovin kiinnostava toiminto.

Puhelimien kellot sen sijaan pysyvät tarkasti ajassa itsestään, joten niiden tietojen tallentamista ei yleensä edes saa pois päältä. Joissakin sovelluksissa on sellainenkin vaihtoehto, mutta harva sitä viitsii käyttää, koska ei ole mitään haittaa jos kuvausajankohta tallentuu sekunnilleen oikein.

Paris Matchin videon tiedoissa kuvausajankohtaa ei ole ja se on vakava puute, sillä videon arvo perustuu kokonaan siihen, että se on kuvattu silloin kun väitetään. Siitä pystyy löytämään kaikenlaista, mutta ei päivämäärää.

Kameran käyttäminen ei vaikuta kovinkaan todennäköiseltä, koska linssi on suurempi ja teknologialle on enemmän tilaa. Lavetin epäselvyys tuo elävästi mieleen lukuisat netistä nähdyt puhelimella kuvatut videot, joten jos kallistuskulma olisi mukana tiedoissa, videota olisi helppo pitää aitona. Pieneen tilaan ahdettu rähjä ei vain pysty kaikkeen mahdolliseen ja sen kanssa on opittava elämään.

Videokameraa ei kannata edes harkita, koska se on suunniteltu ensisijaisesti videoiden kuvaamiseen, ja kalliit kamerat voi jättää niin ikään pois harkinnasta, koska niissäkin tämä lisätoiminto on paljon parempi.

Kamera näyttää myös tallentavan enemmän tietoja, mutta kokeilin vain yhtä. Se on vuoden 2009 malli ja maksoi uutena noin kolmesataa euroa, joten se oli vuonna 2014 jo vanha romu, mutta tallentaa videoon kuitenkin seuraavassa kuvassa näkyviä tietoja, koska se on kuitenkin oikea kamera eikä puhelimeen ahdettu korvike. Myös kameran valmistajan nimi mainitaan ja sen lisäksi on pariin kertaan maininta, että kyseessä todella on ”digital camera”.

kamera

Paris Matchin videon tiedoissa resoluutio ja bittinopeus viittaavat ajankohtaan nähden hyvään puhelimen kameraan, sillä ne olivat 2014 kameramaailmassa jo aika vaatimattomia, mutta puhelinmaailmassa ne edustivat laatua. Vuoden 2013 lopulla julkaistu Samsung Galaxy Trend Plus oli tuohon aikaan suosittu edullinen älypuhelin ja sillä voi kuvata videoita, joiden videoiden bittinopeus liikkuu kymmenissä kilotavuissa, kun taas Paris Matchin videossa se on yli kahdeksan megatavua.

Resoluutioissakin on selvä ero, sillä Trend Plussalla ei voi kuvata lähimainkaan 1920×1080-kokoista kuvaa, koska sen videokameraominaisuudet eivät ole lähimainkaan tällä tasolla. Full HD oli siihen aikaan harvinainen ilmiö puhelimissa.

On toki mahdollista, etä videota on suurennettu muunnettaessa. Mitään järjellistä syytä siihen ei ole, mutta sellaista ei välttämättä tarvita.

Kokeilemani kamera taas antaa samalla resoluutiolla bittinopeudeksi 14,5 Mb/s, minkä lisäksi kuva on paljon parempi, koska linssi ei ole miniatyyrimallia ja kennollakin on kokoa. Megapikseleitä siinä ei mahdottoman paljon ole, mutta niitä ei tarvita mahdottoman paljon kun kennon koolla ei ole mitään ihmeempiä rajoituksia. Tästä syystä moni vieläkin vanhempi ja halvempi kamera päihittää vuoden 2014 parhaat kamerapuhelimet kevyesti.

Myös videolta näkyvä surkea automaattitarkennus tuo mieleen puhelimen, koska niissä se löytää helposti sellaiset asiat kuin tuulilasin epäpuhtaudet ja takertuu niihin. Kamerassa taas pyrkii olemaan näkökentän keskellä jonkinlainen risti tai ympyrä, jossa olevaan kohteeseen se tarkentaa, sikäli kun sitä ei olla erikseen neuvottu etsimään jotain muuta. Sen saa etsimään läheltä kuvaajaa ehkä kiinnostavia kohteita tai jotain kasvoja muistuttavaa kohteita, mikä saattaa tarkoittaa vuosien takaiselle teknologialle melkein mitä tahansa, pyöräyttämällä säädintä peukalolla tai painamalla asialle omistettua nappulaa, joten ei ole syytä pitää tällaista toimintoa päällä koko ajan, kun taas puhelimessa on kömpelöitä valikkoja asetusten muuttamista varten, mutta myös kosketusnäyttö, jota painamalla on helppo kertoa sovellukselle, mitä ollaan kuvaamassa jos se on tullut veikanneeksi väärin. Se ei kuitenkaan onnistu jos hurjastelee autolla samaan aikaan kun kuvaa ja lopputulos on sitten se, että selvimmin näkyvät tuulilasin tahrat.

Veikkaukseni kuvauslaitteeksi on siis kallis puhelin, jolla otetulle videolle on tehty jotain jälkikäteen. Ehkä se ei ole alun perin ollut mp4-formaatissa ja se on sen takia muunnettu toiseen muotoon, jolloin tietoja on kadonnut, mutta mistä senkin tietää, koska videon alkuperä on mysteeri.

Kuitenkin täytyy pakostikin epäillä, että puutteelliset tiedot voivat liittyä ajankohdan salaamiseen.

Hidastuksesta näkyy, ettei lavettia voi tunnistaa vain katsomalla sitä, mutta siinä on muitakin yksityiskohtia, joiden takia ehkä meni kauan ennen kuin ylipäätään kerrottiin, että on olemassa videokin eikä vain jostain ilmestyneitä epäselviä kuvia.

Hidastus kannattaa katsoa kokoruututilassa suurimmalla resoluutiolla, koska sitä riittää. Alkuperäisen videon voi ladata tästä linkistä, jolloin sitäkin pääsee katsomaan koko komeudessaan.

Tuossa on gif-animaatio lavetin numerosta sellaisena kuin se näkyy videolla suurennettuna. Mielikuvitusta täytyy käyttää jotta siitä voisi olla saavinaan jotain selkoa.

numero.gif

Kuvauspaikka on onnistuttu paikantamaan pelkkien stillikuvienkin perusteella, mutta video antaa mahdollisuuden tarkistaa tämän seikan helposti, koska siinä näkyy autokauppa ja yritykset haluavat olla helposti löydettävissä.

(Reittiin liittyvät kohdat ovat vanhentuneet, koska tutkintakomissiokin sai lopulta reitin kohdalleen, mikä todistaa lähinnä sen, että se on huono käyttämään Googlea, sillä yllä olevan linkin löytäminen olisi nopeuttanut prosessia paljon.)

l47Yx4N.jpg

56888326.jpg

Donetskista löytyy paikallisen yrityshakemiston mukaan samannäköinen rakennus ja sen osoitteen perusteella on helppo tarkistaa Googlen Street Viewilla, että maisemakin on sama.

8sqh2xp

Videosta.

Google Earth Prolla saadaan vanhat satelliittikuvat samasta paikasta ja aika näyttää täsmäävän kertomuksen kanssa, koska mainoskylttien värit ovat samat kuin videossa.

v203qqo

xpbsdmg

Videon tarkkaa ajankohtaa ei näköjään saa määritettyä, mutta se on kuvattu sunnuntaina, eikä suinkaan torstaina, jolloin MH17 pudotettiin.

Varjoista näkyy, että video on kuvattu joskus kymmenen maissa aamupäivällä, kun taas Street Viewn kuvat on tehty ehkä vähän ennen puolta päivää.

http://suncalc.net/#/48.0045,37.8724,15/2014.07.17/10:31

Liikenteen määrässä on kuitenkin suuria eroja, mutta erityisen mielenkiintoista on se, että videolla liikkeiden edessä olevat paikoitusalueet ovat tyhjiä eli kuvauspäivä on sunnuntai tai muu pyhäpäivä eikä lavetti taida olla menossa sinne, mistä MH17:ää ammuttiin, kuten jotkut väittävät, vaan se on luultavasti pakenemassa sieltä. Samaa tietä toki pääsee kumpaankin suuntaan riippuen siitä, mihin suuntaan ampumispaikalta on lähdetty tai mistä suunnasta sinne on tarkoitus saapua, mutta torstain jälkeinen ajankohta viittaa pakenemiseen. Toki ajankohta voi olla sitä edeltäväkin, mutta video sopii tapahtumiin parhaiten kun olettaa, että se on kuvattu MH17:n pudottamisen jälkeen.

Päivämäärää videosta ei kuitenkaan saa irti, joten arvot todisteena on heikko. Mistään ei pysty tietämään, mitä siinä oikeasti tapahtuu, ja se on voitu kuvata sunnuntain lisäksi myös muuna päivänä, jolloin kaupat ovat suljettuja, mutta sellaista ei ollut silloin kun MH17 putosi, joten sitä ei voi pitää todisteena lavetin viemisestä ampumapaikalle.

Ehkä se ei liity tapaukseen millään tavalla vaan siinä viedään korjattavaksi Ukrainan armeijan separatisteille jättämää lavettia, jota ei viitsitty viedä parempaan talteen siksi, ettei sitä saatu liikkeelle.

buk4

buk5buk6

Sijainti on mielenkiintoinen, koska se löytyy Donetskin kaupungin esikaupunkialueelta.

nphp0br

wia7bne

Tästä näkee selvästi, etteivät ne, jotka ovat olleet viemässä lavettia muualle, ole ajatelleet kovinkaan tarkasti, mitä ovat olleet tekemässä, koska näin tiheään asutulla seudulla se huomataan varmasti. Luultavasti mielialat ovat olleet sellaiset kuin niiden voi odottaa olevan sen jälkeen, kun on tullut pudotettua vahingossa matkustajalentokone.

Toinen ilmeinen seikka on se, että kuvaajan motivaatio on voinut olla mitä tahansa, koska potentiaalisia kuvaajia on ollut runsaasti.

Videosta päätellen sen kuvaajalle on tullut kiire saada kuvattua ohi mennyt ohjuslavetti, koska sen perään on pitänyt lähteä ajamaan ylinopeutta kuvauslaite toisessa kädessä, ja videon myöhemmistä vaiheista voi arvata, että motiivi on ollut päästä myymään video korkeimman tarjouksen tekijälle.

Niinkin kaukainen ja tuntematon julkaisu kuin Paris Match tuskin tulisi ukrainalaiselle mieleen ihan ensimmäisenä, mutta sille video jotenkin päätyi. Sen levikki on yli puoli miljoonaa ja sillä on varmasti on varaa maksaa kunnolla, mutta sitä ei kuitenkaan juuri tunneta Ranskan ulkopuolella.

Separatisteilla olisi ollut syy tehdä ensimmäisinä sellainen tarjous, ettei muilta olisi enää kannattanut kysyä mitään, ja käyttää sitten videota omiin tarkoituksiinsa. Ehkä etsittiin tiedotusvälinettä, jonka palveluksessa on yhteistyöhaluista väkeä, ja päädyttiin Paris Matchiin, joka käsitteli videota varsin erikoisesti. Meni kauan ennen kuin edes paljastettiin, että oli olemassa videokin, vaikka jokainen normaali tiedotusväline olisi esitellyt sitä parhaan kykynsä mukaan saadakseen ilmaista mainosta.

Separatistit ovat stalinisteja ja heikäläisiä on runsaasti Ranskassa. Pariisista löytyy kaupunginosa nimeltään Stalingrad, vaikka Venäjällä tällaiset nimet vaihdettiin normaaleihin jo Neuvostoliiton aikaan, joten ei ole kaukaa haettua olettaa, että separatistit ovat saaneet ranskalaisien taistelijoiden kautta yhteyden Ranskan kommunistiseen alakulttuuriin.

Paris Match on epäpoliittinen lehti, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei työntekijöiden poliittisilla kannoilla ole merkitystä kunhan ne eivät näy lehdessä, joten sitä voisi käyttää huomaamatta poliittisiinkin tarkoituksiin jos joku on halukas riskeeraamaan työpaikkansa.

Koko juttu on outo alkaen videon takaa-ajosta ja päättyen siihen, että video julkistettiin vasta kun se ei enää ollut kovin kiinnostava.

Voidaan kuitenkin olettaa, etä video on kuvattu MH17:n pudottamisen jälkeen, koska siinä vaiheessa tällaisella videolla oli arvoa. On aivan normaalia, että sotatoimialueelle ja sieltä pois kuljetetaan armeijan rakkineita eikä sillä ole kovin ihmeellistä uutisarvoa, paitsi jos rakkineilla tehdään jotain, mikä ylittää kansainvälisen uutiskynnyksen.

Loogisin selitys reitin keksimiselle aivan muualle on se, että nykyisin valvontakameroita on paljon, joten jos lavetin numero haluttiin pitää salassa, sen reitti kannatti ehdottomasti valehdella ja oikean reitin paljastava video kannatti pitää salassa parin vuoden ajan, koska siinä vaiheessa niin vanhoja valvontakameroiden tallenteita ei luultavasti enää ole tallessa. Jos niistä oltaisiin yritetty päästä eroon muilla tavoilla, se olisi herättänyt huomiota, joten kannatti antaa muille aikaa tallentaa vanhojen tallenteiden päälle.

Separatistien lisäksi jälkiä ovat voineet peitellä myös ukrainalaiset. Ukrainan armeijan kyvyttömyys ylsi niihin aikoihin myyttisiin mittasuhteisiin, joten kyse tuskin on sen järjestämästä harhautuksesta, mutta lavettia jäljittivät muutkin tahot. On vain johdonmukaista olettaa, että asialla olivat separatistit, jotka parhaiten tiesivät, missä lavetti oli liikkunut ja varmaan myös panneet merkille, että joku kuvasi sitä ohi kaahaavasta autosta.

Tapauksen tutkimisessa on lähdetty siitä, että Ukrainan tiedustelu oli pätevä. Jopa ne, jotka uskovat, että se valehtelee, uskovat kuitenkin, että siitä oli johonkin, mikä olisi melko ihmeellistä kun armeijastakaan ei ollut mihinkään. Sotilaat olivat jalkapallohuligaaneja ja ulkomaisia uusnatseja ja sodanjohto myi heidän aseitaan venäläisille, eikä mikään viittaa siihen suuntaan, että tiedustelu olisi ollut yhtään sen paremmassa kunnossa sen jälkeen kun oikeat sotilaat kyllästyviät ja lähtivät pois.

Muutama tuhat heistä liittyi separatisteihin, joilla ei näin ollen varmasti ollut puutetta siitä osaamisesta, mitä tällaisen armeijan perusteelliseen soluttamiseen vaadittiin, ja jollei sitä solutettu, niin separatistien raha varmasti kelpasi siinä missä venäläisienkin raha.

Näin ollen se, mitä ukrainalaiset tiedustelulähteet sanovat todisteistaan, ei todista mitään ennen kuin on todistettu, että ne olivat jollain ilveellä onnistuneet pysymään luotettavina, eikä se vaikuta kovin todennäköiseltä.

Vahvin todiste Ukrainan syyttömyyden puolesta onkin se, ettei todisteita sen syyllisyydestä tullut julkisuuteen heti, koska se ei ollut siinä tilassa, että se olisi saanut pidettyä näin ison asian salassa. Vakavin uhka olivat parlamenttia piirittävät mielenosoittajat, joita vastaan ei pystytty  suojautumaan kunnolla, ja separatistit olivat vasta seuraavaksi suurin uhka. Tietovuotojen estäminen oli vain kaukainen haave.

Separatisteilla on motiivi pitää yllä nettikeskustelua, jossa väännetään kättä siitä, että pudottiko koneen Ukraina vai Venäjä, jotta syyllisyys menisi lopulta jonnekin muualle, ja koska nettikeskustelu on hyvin vahvasti juuri tällainen, he sitten pitävät sitä yllä. Siihen tai siitä johdettuihin teorioihin ei voi luottaa ollenkaan, mikä ei oikeastaan kyllä haittaa ollenkaan, koska todisteetkaan eivät ole luotettavia. Jopa lentokoneen jäänteet olivat pitkään separatistien halussa, ja vaikka he ovat vannoneet, ettei niihin kajottu, ruohonjuuritason separatistipropagandassa ylpeiltiin jopa matkatavaroiden joukosta löydettyjen meikkien käyttämisellä.

Ekaterina_Parkhomenko-391022

Pro-Russian beauty wears makeup found at MH17 crash site

https://nypost.com/2014/07/25/woman-wears-makeup-taken-from-mh17-crash-posts-photos/

Malaysia Airlines MH17 crash: Separatists tampered with evidence, intelligence suggests

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/malaysia-airlines-mh17-crash-separatists-tampered-with-evidence-intelligence-suggests-9624319.html

Smoking Guns: Russian Separatists Shot Down Malaysian Flight MH17; Putin Must Be Held Responsible

https://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2014/07/18/smoking-guns-russian-separatists-shot-down-malaysian-plane/#5d9b6fb24f0b

 

Paris Matchin videon vaiheista on vaikea sanoa mitään siihen saakka, että ukrainalaisien, hollantilaisien, malesialaisien, australialaisien ja belgialaisien Joint Investigation Team eli JIT julkaisi sen. Ei myöskään tiedetä kuinka kauan se sitä panttasi, mutta se ei välttämättä ole aivan syytön siihen, ettei lavetin numeroa saatu selville valvontakameroiden avulla, vaikka niistä on ollut apua muissa yhteyksissä kun ollaan selvitelty Ukrainan tapahtumia. Tässä tapauksessa niitä ei kuitenkaan ollut tallessa enää siinä vaiheessa kun niitä tajuttiin viimein kaivata.

Lentokone putosi Ukrainassa, joten JIT:n muodosti Ukrainan hallitus, minkä johdosta sitä kannattaa pitää ihan lähtökohtaisestikin epäluotettavana, sillä muodostajan päällimmäinen ajatus koko sisällissodasta vaikuttaa olevan se, että sen avulla pitäisi saada muilta lainaa, jotta korruptio saisi lisää jaettavaa. Sotaponnistuksissa on korostunut halpojen varusteiden ja huonojen johtajien merkitys, sillä näin hyvä tilaisuus ei katoa sen tähden, että Ukrainan kokoinen maa kykenisi muissa olosuhteissa pyyhkäisemään kapinallisien omat pikkuvaltiot pois kartalta hyvinkin nopeasti.

JIT:n versio (huonompi linki JIT:n omille sivuille) kuljetusreitistä perustuu kaiken muun ohella myös tähän autokaupan luona kuvattuun videoon, mutta se ei kuitenkaan kulje autokaupan läheltäkään, mikä on osaltaan auttanut etsimään havaintoja aivan vääristä paikoista.

routereturn-1200x663.png

Koska nimiä on jätetty fiksusti pois, paikan hahmottamisessa auttaa toinen kartta, josta näkyy, että reitistä katsottuna kauemmas länteen jäävät Yenakiieve ja Zuhres ovat Donetskin kaupungista katsottuna kauempana idässä. Tämä mielikuvitusreitti kulkee hyvin kaukaa siitä todellisen reitin kohdasta, minkä selvittäminen on selitetty yllä.

(Reitti saatiin lopulta kohdalleen, mutta siihen vaadittiin aikaa ja uurastusta.

Map of Donetsk Oblast with flag

Autokaupan sijainnista ja siitä, että lavettia ollaan oltu viemässä suunnilleen koilliseen, eli syvemmälle separatistien alueille, voidaan päätellä, että separatistit ovat olleet viemässä sitä piiloon. Samaan suuntaan viittaa myös se, että ajonneuvo näyttää olevan jonkin yrityksen rekka. Väritys ei ole järin sotilaallinen ja puhelinnumero näkyy selvästi.

untitled-hj2

Videolla ei myöskään näy merkkejä sotilassaattueesta, jollainen varmaan olisi ollut, jos lavettia olisi kuljettanut oikea-armeija, koska tällaisista on tavattu pitää ainakin sen verran huolta, ettei ainakaan satunnainen päihdehörö pysty ryöstämään niitä. Ehkä melkein rekan perävaunun puskurissa kiinni oleva auto kuuluu samaan seurueeseen, mutta missään tapauksessa ei olla liikkeellä isolla porukalla.

Untitled 72.jpg

Turvavälin pitäminen kannattaa aina.

Untitled 5.jpg

Untitled 74.jpg

Korkeintaan saattueen koko on neljä autoa eivätkä edellä kulkeva henkilöauto ja taaimpana kulkeva pakettiauto näytä kuuluvan joukkoon, mutta tästä on vaikea sanoa mitään varmaa, koska rekkakaan ei näytä kuuluvan joukkoon.

Yksittäinen lavetti ja jonkin yrityksen rekka edustavat separatistien tapaa toimia, jossa otetaan kalustoa sieltä, mistä sitä satutaan saamaan, koska sitä ei ole saatavilla samalla tavalla kuin Ukrainan tai Venäjän armeijalla. Kaikki kelpaa, mutta kaikkea ei välttämättä osata käyttää ja siksi voi tulla pudotettua vahingossa matkustajalentokone.

Koko ajatus siitä, että Venäjän armeija olisi lähettänyt yhden lavetin salaa Ukrainaan, on järjetön, koska ne on suunniteltu siten, että tutka on erikseen ja sitä käyttää muutama lavetti. Lavetin oma tutka on vain varajärjestelmä, joka ei ole yhtä luotettava.

Buk-M1-2_air_defence_system_in_2010.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system

Yksinäisessä lavetissä ei kuitenkaan ole mitään yllättävää, sillä separatisteille kelpasi kaikki kalusto näytteille asetetusita muinaisista panssarivaunuista alkaen. Pian MH17:n putoamisen jälkeen jo oikeastaan tiedettiinkin, että heille sattui sellainen vahinko, jonka voisi tehdä yksinäisellä lavetilla, koska he ilmoittivat polleina ampuneensa alas Ukrainan armeijan lentokoneen, mutta ilmoitus vedettiin pian pois.

Lisäksi heti MH17:n putoamisen jälkeen netistä kaivettiin kuvia, joissa heillä oli tiettävästi armeijan varikolta löydetty yksinäinen lavetti, ja saksalaisien tiedustelutietojen mukaan he saivat sen haltuunsa varastamalla. Kapinallisien Vostok-pataljoonan komentaja Alexander Khodakovski komentaja tiesi kertoa heti tuoreeltaan, että luhanskilaisilla oli tällainen ohjuslavetti ja se oli ilmeisesti viety pois todisteiden piilottamiseksi. Hän kertoi myös, että separatistit olivat saaneet tätä kalustoa Ukrainasta, joskin se oli ollut toimintakyvytöntä, mutta hänen tietääkseen sitä ei oltu saatu Venäjältä.

Mikään ei tietenkään ole estänyt korjaamasta kalustoa ja tuskin jokainen ohjus oli toimintakyvytön. Paras ehdokas separatisteille jääneeksi lavetiksi jäi tiettävästi varastettavaksi vain siksi, ettei se lähtenyt liikkeelle, mikä selittyy sillä, että koulutettu armeija oli siinä vaiheessa jo muissa maisemissa ja sen tilalle oltiin haalittu sekalainen kokoelma jalkapallohuligaaneja ja uusnatseja.

Aluksi Khodakovski hän syytti Ukrainan armeijaa siitä, että se oli provosoinut separatistit käyttämään BUK-ohjuksia ja epäili, että tarkoitus oli ollut saada nämä pudottamaan väärän lentokoneen.

untitled-h2

Linkki Reutersin artikkeliin, jossa on alkuperäinen lausunto.

Länsimainen pakkomielle panna tapaus Venäjän syyksi antoi mahdollisuuden vetää aiempi lausunto takaisin ja sanoa, ettei separatisteilla ollut tällaista kalustoa. Koko aiempi lausunto oli nyt vain väärintulkintaa ja oikeasti hän oli vain spekuloinut olemattomia.

Lausunnon muuttaminen sopi länsimaiseen näkökantaan, koska Venäjä ehkä sittenkin saataisiin jotenkin lavastettua syylliseksi, mutta venäläisille se oli yhtä tyhjän kanssa, koska sitä ei voitu käyttää Ukrainan armeijan syyttämiseen. Sen sijaan he takertuivat alkuperäisen lausunnon siihen osaan, jossa selitettiin kuinka Ukrainan armeija oli pakottanut separatistirukat käyttämään ohjuksiaan ilmavoimien avulla ja sitten oli päässyt käymään hassusti.

Tästä on myöhemmin yritetty vääntää sellaista teoriaa, että Ukrainan armeijan hävittäjälentokone ampui MH17:n alas, mutta vieläkään ei olla onnistuttu todistamaan, että siellä yleensä oli sellainen.

Khodakovskin alkuperäistä kertomusta tukee se, että donetskilaisen autokaupan lähellä kuvattu rekan vetämä ohjuslavetti kuvattiin myös Luhanskissa, ja luonnollinen pyrkimys tällaisessa ilmeisen harkitsemattomassa paniikkireaktiossa on päästä kotiin piiloon. Siellä voi sitten ryypätä itsesääliin.

Jos pudottaa taivaalta jotain ja mennessään katsomaan, mikä se oli, näkee pellollisen kuolleita siviilejä, mieli voi vähän järkkyä.

Untitled k2.jpg

Yllä oleva video on kuvattu se tietojen mukaan jotakuinkin tuolla, mutta alue on Street Viewin ulottumattomissa.

Ukrainalaisien osallistuminen lavetin jäljittämiseen muistutti Khodakovskin soutamista ja huopaamista, sillä he onnistuivat toimittamaan videokuvaa kahdesta BUK-lavettia kuljettavasta rekasta. Toinen on se Luhanskissa kuvattu pätkä, jossa esiintyy autokaupankin luona kuvattu rekka, ja toisessa on jotain aivan muuta.

Ukrainassa on tätä kalustoa, joten valmiin videon löytäminen ei varmaan ole ollut ongelma, ja jos videon viitsii katsoa kokonaan, niin poikkeavalta näyttävän rekan kuljettama lavetti ei olekaan yksinäinen vaan edellä kulkee toinen aika samannäköinen kuljetus. Khodakovskin möläytys, jota voi kai pitää aika luotettavana, koska se oli pakko perua melko epäuskottavalla selittelyllä, on ristiriidassa tämän todistusaineiston kanssa, koska hän puhui vain yhdestä lavetista, mutta jo ukrainalaisien vakoojien Luhanskissa kuvaama rekka riittää todistamaan tämän toisen videon erittäin huonoksi propagandatempuksi.

Jos lavetti oltaisiin viety oikeasti Venäjälle piiloon, asia oltaisiin luultavasti jo käsitelty sotarikoksensa, koska venäläisillä ei olisi ollut mitään syytä suojella kapinallisia, mutta siitä olisi voinut olla paljon haittaa. Ilmapiirin ja yleisen tyhmyyden takia tällaisiin seikkoihin kuitenkin kiinnitetään mahdollisimman vähän huomiota.

Ukrainan kriisin luonne on aivan selvä, koska se on ajautumassa kaaokseen sen takia, että kansanedustajien tärkein tehtävä on viihdyttää kansaa joukkotappeluilla. He yrittävät aina välillä lopettaa ne, mutta siitä ei tule mitään, koska kansa on valinnut heidät siten, että niitä varmasti syntyy.

Venäjän rooli taas on sellainen, että nyt on hyvä tilaisuus järjestää Ukraina vaihteeksi EU:n kaveriksi, koska sen laajeneminen on edennyt sinne asti ja Ukraina on ystävänä sitä luokkaa, että mieluummin kannattaa etsiä vihollinen. Hillitön rahan kuppaaminen ei ole vielä mitään vaan sen lisäksi se on vielä epävakaa petollinenkin.

Neuvostoliiton aikaan sitä yritettiin laimentaa liittämällä siihen paljon lisää alueita. Se on itse asiassa varsin pieni ja suurin osa sen nykyisestä pinta-alasta on näitä liitoksia, joten kun laimentaminen ei toiminutkaan, syntyi tällainen valtava aikapommi, joka kannattaa sysätä jonkun muun syliin ennen kuin se laukeaa omia aikojaan. Venäjä ei välttämättä edes selviytyisi siitä yksin, mutta EU ja Yhdysvallat ehkä pystyvät yhdessä tekemään sille jotain.

EU:lle tämä on valtava palvelus, koska se on itse hajoamassa siihen, että Pohjois-Euroopan natsikansat käyttävät sitä maailmanvalloitusfantasioidensa toteuttamisen välikappaleena, ja kuten asiaan kuuluu, sitä ei olla vaivauduttu tekemään toimivaksi, saati että laajenemissuunnitelmat pohjautuisivat muuhun kuin lapselliseen haihatteluun. Se voi hyvällä onnella jopa välttyä ajautumuasta kaaokseen sen tähden, että Ukrainan ajautuminen kaaokseen tarjoaa riittävästi muuta ajateltavaa omien riitojen tilalle.

barbarianmap

Itämeren alueen kansoille on ominaista se, että ne innostuvat välillä laajenemaan, ja vaikka ne pitävät itseään hyvin sivistyneinä, totuus muistuttaa enemmän antisosiaalista persoonallisuustyyppiä. Niiden myönteisin piirre on heikko järjestäytymiskyky, jonka ansiosta laajeneminen jää usein pelkiksi ryöstöretkiksi ja muualle syntynyt asutus on lyhytikäistä. Vandaalit muistetaan pohjoisessa siitä, että he riehivat Roomassakin, mutta se mielellään unohdetaan, että heidän kuningaskuntansa tarina päättyi siihen, että roomalaiset heittivät heidät sieltä pihalle ja suuri osa heistä pakeni peloissaan Saharan berberialueille, joita roomalaiset eivät kaivanneet omikseen, koska ilmasto on liian vaikea jopa Välimeren rannikon kansoille. Voi vain kuvitella, millaista siellä on jos sukujuuret ulottuvat Tukholman seudulle asti.

http://mccandlessa.people.cofc.edu/RomansBarbariansChristians.htm

Krim oli nähtävästi sopiva korvaus yhteisestä historiasta ja sen ottaminen takaa, ettei Kiovassa suhtauduta Venäjään ystävällisesti pitkään aikaan. Parempaa siirtoa venäläiset eivät olisi voineet tehdä. Jos sopu uhkaa syntyä, niin venäläiset torjuvat sen vaikka julkaisemalla todisteena tietokonepelistä saatua kuvamateriaalia, koska sitä ei saa syntyä.

EU taas on kansanjohtajien käsissä ja tarvitaan käänteinen Bastilji-päivä, jossa vaaralliset kansankiihottajat siirretään politiikaasta lukkojen taakse, ennen kuin se alkaa käsittää tällaisia tilanteita. Isäntäväki katselee karttoja ja ajattelee, että onpas sillä paljon lisää paljon tiluksia ja peltoneekereitä, joten elintilaa on sitten pakko pästä laajentamaan siihen suuntaan, vaikka älyllinen elämänmuoto pystyisi vilkaisemaan Ukrainan historiaa ja toteamaan, että onpas onni kun ei synnyttykään sen viereen niin kuin venäläiset. Kun kanta on muodostunut tälä tyylillä, sille etsitään tukea kaiken maailman ennustajilta, sekä akateemisilta että rehellisiltä humpuukimaakareilta, ja nämä sanovat kansan valitsemille huru-ukoille ja -akoille, että joo joo kyllä kyllä, jotta rahakkaat asiakkaat palaisivat varmasti takaisin.

Venäläiset selvästi olivat separatisteille vihaisia jostain syystä, sillä otettuaan komennon he antoivat separatistien omalle sodanjohdolle potkut. Jopa lähes uudeksi Guevaraksi kohonnut Strelkov sai lähteä, vaikka se herätti separatisteissa pahaa verta.

On mielenkiintoista, ettei separatistien käymään propagandasotaan olla juurikaan kiinnitetty huomiota, vaikka sitä muuten on ihmetelty kovasti. Aivan kuin heillä oli olisi Internetissä mitään ihmeempää toimintaa, vaikka tapauksesta näkee, että heillä olisi eniten syytä manipuloida muiden käsityksiä sitä kautta huomaamattomasti.

Selvintä tässä tapauksessa on se, ettei mikään osapuoli halua saada totuutta selville, mutta kaikilla on niin kova tarve syytellä jotakuta, ettei tähän seikkaan joudeta kiinnittämään huomiota. Sama kuin kouluammuskelija voisi jatkaa elämäänsä kaikessa rauhassa vapaana siksi, ettei kukaan ei haluaisi leimata häntä syylliseksi vaan kaikilla olisi mielessä joku aivan muu.

Vertaus on paikallaan, sillä valmiiksi valittujen totuuksien yhteenotossa on unohtunut sellainen varsin mahdollinen skenaario, että kone pudotettiin tahallaan. Taisteluita ei käyty tavallisien armeijoiden välillä vaan sotilaiksi oli haalittu suunnilleen keitä tahansa, joiden teki mieli sotia, ja näillä kriteereillä joukkoon eksyy yhtä jos toista arvaamatonta.

Putinia kuljettanut kone oli lentänyt yli noin tuntia aikaisemmin eikä hän ollut järin suosittu henkilö separatistien keskuudessa, koska he olivat jostain keksineet, että venäläisien joukkojen pitäisi tulla auttamaan heitä taisteluissa ja lähteä pois sitten kun niitä ei enää tarvittaisi, jotta separatistit voisivat siirtyä kommunismiin. Venäläisiltä ei oltu kysytty, kiinnostaisiko heitä taistella sen puolesta, että rajan toiselle puolelle syntyisi tällaisia valtioita, mutta Putinista ei silti pidetty, koska apua ei kuulunut.

On täysin mahdollista, että muutama pölypää päätti vaihtaa Venäjän presidenttiä ja valehdella jotain, mikä saisi sen vaikuttamaan Ukrainan armeijan tekosilta, koska siihen ei oltaisi tarvittu kuin muutama pölypää ja BUK-lavetti. Sotaa käytiin alkoholin voimin molemmin puolin, joten aikavyöhykkeiden takia on voinut helposti syntyä tunnin virhe.

Ei tällaista missään tapauksessa kunnolla suunniteltu, koska separatistit yleensä ottaen toimivat kuin heille olisi sattunut paha vahinko, mutta pölypäät olisivat varmaankin tässä tapauksessa teeskennelleet, että se oli vahinko, koska muussa tapauksessa heidät olisi ehkä ammuttu. Separatisteilla oli käytössä Stalinin aikainen sotatilalainsäädäntö, jonka ansiosta he olivat kurinalaisempia kuin Ukrainan armeija, mutta mielenkiinto tunnustaa mitään oli varmasti paljon alhaisempi rangaistustason vuoksi.

Korkealla lentänyttä hävittäjää ei olla pystytty varmentamaan venäläisien yrityksistä huolimatta, ja heillä on käytössään vakoojia, satelliitteja ja keinot kaapata viestiliikennettä. Sieltä ei olla löydetty muunkaanlaista ylimääräistä lentokonetta, joten miksi ampua ohjus sinne, missä oli vain matkustajalentokone? Sellaisen tunnistaa varsin helposti paljaallakin silmällä, saati sellaisella sotilaiden keskuudessa varsin yleisellä laitteella kuin kiikarit.

Ilmatorjuntaohjuksia ei ammuta sokkona, koska silloin voitaisiin pudottaa vahingossa vaikkapa matkustajalentokone.

Jatkuva ja häpeämätön valehtelu tekee keskustelusta hyvin jäykän ja osa ilmeisistäkin mahdollisuuksista jää pohtimatta. Lavetin alkuperästä ei voi sanoa mitään varmaa, koska sen numeron salaaminen on selvästikin monille hyvin tärkeää, mutta se ei oikeastaan ole kovinkaan tärkeää, koska oli lavetti kotoisin mitä tahansa, se ei ole tehnyt oma-aloitteisesti mitään eikä se kertoisi mitään jos se saataisiin kuulusteltavaksi. Se on täysin epäolennainen seikka, mutta se, että etsittäisiin ne ihmiset, jotka sitä käyttivät, ei vaikuta olevan kenenkään asialistalla millään sijalla.

Tällä tyylillä ei saada selville mitään, joten helpoimmin löytyvät rikolliset ovat ne, jotka auttavat syyllisiä pakenemaan vastuuta sotkemalla tutkintaa valehtelemalla. Heistä kannattaisi aloittaa jos haluttaisin tosissaan saada selville, mitä tapahtui, koska tässä vaiheessa heidät pitäisi saada kuulusteluihin, jotta voitaisiin tietää, mitä kukin on valehdellut.

Olisi itse asiassa paikallaan muutella lakeja siten, että sotarikoksen peittelyyn osallistuminen olisi sotarikos, vaikka sattuisi olemaan jossain kaukana elävä mökkihöperö bloggaaja, julkisuudenkipeä paskanpuhuja tai asennevammainen toimittaja tai mediakonsernin johtaja, koska se oikeastaan on sitä. Myös kansankiihotuksen ja paljon puhutun vihapuheen tuntomerkit täytyvät paljon paremmin kuin siinä, että joku lausuu sanan ”neekeri”, koska syyllisyyden siirtäminen keksityin perustein johonkin suuntaan kun kyse on sodasta, voi johtaa siihen, että ihmisiä kuolee.

Jos ajatellaan, että säännöt ovat samat kaikille, niin sitten Göbbels oli nykyisen käytännön mukaan kelpo mies, koska hän vain suolsi propagandaa ja muut tekivät likaiset työt. Mitään tämän vaikeampia perusteluja hänen syyttömyydelleen ei tarvita.

Mikäli asiaan viitsittäisiin perehtyä oikeasti, voisi selvitä, että separatistitkin lavastavat salaa Venäjää syylliseksi, sillä heidän itsenäistymishankkeelleen ei olisi lainkaan pahitteeksi jos muut uskoisivat, että venäläiset pudottivat MH17:n, koska jossain vaiheessa on pakko onnistua vaikuttamaan niin luotettavalta, että voi päästä muiden tunnustamien valtioiden joukkoon.

Jos Luhanskin kansantasavalta on vain se kapinallisien valtaama roistovaltio, jonka hullut pudottivat matkustajalentokoneen, sitä ei tulla koskaan tunnustamaan.

Tarinan leviämisestä päätellen se ainakin sopii separatisteille, koska äärivasemmisto, jolla on yhteyksiä sinne, on ottanut sen omakseen. Sitä kannattavat myös ne, jotka toistavat sokeasti Yhdysvaltojen propagandaa, mutta se ei vielä riitä saamaan sitä median toitottaman totuuden asemaan vaan siihen tarvitaan myös nykyaikaista johtamiskulttuuria, jossa täysin mitätön tyyppi halua alaisiensa olevan alamaisia.

Hyvä alainen väittää tarpeen tulen vastaan ja mulkoilee jos aihetta ilmenee, koska hänellä, kuten kaikilla luotettavilla ihmisillä, on selvästi näkyvä persoonallisuus, mutta turha tyyppi, jonka johtajuus on tullut koulusta saadun paperin näkymättömänä liitteenä, ei ymmärrä näitä asioita vaan luottaa mieluummin ruskeaan kieleen, joka taas liittyy monien äärivasemmistolaisien tapaan kommunikoida luokkavihollisen kanssa. Sitä täytyy aina jotenkin petkuttaa ja nuoleminen on helppo keino.

Kun nämä kaksi ryhmää ovat jostain samaa mieltä, median käsitys totuudesta on löytynyt.

Äärioikeistolle voisi olla mieleen, että separatistit saataisiin leimattua syyllisiksi, mutta se on näissä olosuhteissa vaikeaa ja venäläisienkin syyttäminen riittää syyksi jatkaa toimia heidän tukemiaan separatisteja vastaan.

Upseerit tietenkin ovat periaatteilleen uskollisia kuten aina, ja valitettavan monelle tärkein periaate on, että kun nuoleskelee poliitikkoja, voi saada ylennyksen. Siltä suunnalta ei kriittisiä ääniä juuri kuulu, mutta into saada Venäjä vaikuttamaan syylliseltä on kova.

EU:lle Venäjän syyttäminen on käytännöllistä taloudellisessa mielessä, koska venäläisien tukemia separatisteja vastaan taistelevalle Ukrainalle voidaan antaa sodan varjolla lainaa, mikä taas on tärkeää siksi, osalla rahoista maksetaan pois lainoja, joita muuten ei maksettaisi pois. Loput uppoaa kai korruptioon, koska rahavirralla ei ole ollut juuri muita näkyviä vaikutuksia kuin miljardöörien määrän kasvaminen, mutta se on pientä kun päästään tekemään mittavia tulonsiirtoja talousasiansa paremmin hoitaneilta EU-mailta asiansa huonommin hoitaneille. Ei Ukrainan sisällissodankaan jatkuminen näy haittaavan, joten muiden rahoihin tätäkin kautta käsiksi päässeet maat ovat selvästi höveleitä.

Käytännössä raha virtaa Saksaan, jonka säästää pitkän pennin pankkituissa, mutta tästä hyötyvät myös ne maat, joiden pankkeja kaatuisi saksalaisien pankkien mukana. Toki hyödyn luonteesta voidaan olla montaa mieltä, sillä mitä enemmän velkaa otetaan vanhojen velkojen peitteeksi, sitä suurempi romahduksesta tulee, mutta huijarit näköjään uskovat, että pelkkä ajan ostaminen riittää, koska hirveä määrä pakolaisia saa jotenkin talouden taas kasvamaan ilman, että huijarin täytyisi osata selittää, kuinka se käytännössä tapahtuu.

 

Ukrainan sisällissodan alkuvaiheessa Ukrainan armeijasta ei ollut juuri mihinkään, koska edellinen oli lähtenyt suutuspäissään omille teilleen, ja sen puolesta taisteluita kävivät CIA:n järjestämät palkkasotilaat. Kun se alkoi pärjätä liian hyvin, venäläiset alkoivat osallistua sotaan separatistien puolella. Näin tilanne on saatu pysymään aika hyvin hallinnassa. Sota ei leviä vaan pysyy pienenä suunnilleen samassa paikassa, ja innokkaimmat voivat mennä sinne tappamaan toisiaan.

EU:lle sodan koolla ei näköjään ole merkistystä, koska se ei ole katsonut tarpeelliseksi osallistua siihen.

JIT:n rooli tässä on sikäli epäselvä, että on vaikea kuvitella, että Australiassa ja Malesiassa pidettäisiin maailman tärkeimpänä asiana sitä, että saksalaiset konkurssipankit saavat vähän armonaikaa sodan varjolla, mutta tässä liikkuu suuret rahat ja iso osa ihmisistä korruptoituu ilmankin. Ei pedofiilienkaan tarvitse ostaa hiljaisuutta vaan se syntyy itsestään kun joukossa on vaikutusvaltaisia yksilöitä, sillä muilla on mahdollisuus turvata oma asemansa ja ehkä edetäkin urallaan katsomalla kohteliaasti toiseen suuntaan.

JIT suhtautuu todisteisiin ylipäätään melko kritiikittömästi ja jopa ottaa todistusaineistoa vastaan lahjoituksina. Sille kelpaa roina, joka on kuulemma tarttunut mukaan putoamispaikalta, ja se ottaa kuvamateriaalia vastaan netin kautta.

Mahdollisesti netin kautta tehtynä lahjoituksena se on saanut haltuunsa alla olevan kuvan, jonka alkuperästä ei ole tietoa. Se on vain löydetty jostain päin sosiaalista mediaa, mutta kuitenkin se on kelvannut todisteeksi.

Untitled k1.jpg

Suurennos mahdollisesta savuvanasta.

Todistusaineistona tällaisen kuvan arvo on puhdas nolla, koska tuollaisen savuvanan väärentäminen on niin helppoa, että jollei edes sitä osaa, niin ei kannattaisi puhua kuvien manipuloimisesta yhtään mitään. Sen pystyisi tekemään melko nopeasti, vaikkei olisi aikaisemmin kuvia peukaloinutkaan, koska siihen ei tarvita muuta kuin kopioleimasin ja vähän aikaa.

Seuraava kuva on omaa tuotantoani ja käy tähän loistavasti esimerkkikuvaksi siinä mielessä, ettei sitä ole tarkoitettu käymään aidosta. Suurennoksesta kuitenkin näkyy, että se on lähes täydellinen. Ehkä kaiteen loppupää on vähän väärän sävyinen, mutta erottaisiko sen väärennökseksi sen takia, on eri asia, koska suurennettuna kaikki kuvat ovat jotenkin kummallisia.

juna1

Kuitenkin tällaiset asiat olisivoinut ottaa huomioon jos olisi ollut tekemässä täydellistä väärennöstä eikä vain hassua kuvaa, jonka tunnistaa manipuloiduksi ilman pikseleiden tuijottamistaki.

Sen tekemiseen ei tarvittu muuta kuin alkeellinen kuvankäsittelyohjelma ja vähän aikaa, mutta se on kuitenkin vähän haastavampi kuin pelkän savuvanan tekeminen, koska tunnelin suuaukon edessä ollut kaide piti piirtää kokonaan uudelleen ja suurin osa siitä pätkästä kävisi aidosta.

Untitled k8.jpg

Mukavan alkeellisella PhotoFiltre 6:lla savuvana väärennettäisiin valitsemalla sivupalkista kopioleimasin eli colne stamp tool, jolloin näkyviin tulevat mahdollisuudet säädellä sitä. Peittävyys eli opacity kannattaa asettaa alhaiseksi, koska aidosta käynyt savuvana näkyy melko heikosti, ja sädettä kannattaa säätää vähän isommaksi, jotta uusi vana olisi samaa kokoluokkaa.

Sitten vain valitaan pilvipeitteestä jokin vaaleampi kohta ja aletaan naksutella siellä, minne vana halutaan.

Piirtää ei kannata, koska siitä syntyy vääränlainen jälki, vaan se tehdään nimenomaan naksuttelemalla, ja kopion lähdettä kannattaa tarkkailla, koska se siirtyy sitä mukaa kun vanaa tehdään. Suurennosta käyttäessä on ehkä käytännöllisempää tarkkailla naksuttelulla syntyvää jälkeä ja kumota se, mikä ei näytä hyvältä. Emmehän toki halua, että vanan sävy muuttuu jotenkin oudosti.

Kopioleimasimen sädettä kannattaa välillä muuttaa, jotta kuvaan saataisiin luonnollisennäköistä vaihtelua, ja kuvasta näkyy, että hyvä vana on alhaalta leveämpi kuin ylhäältä.

Kaiken pieleen menneen saa kumottua, joten kokeilla voi hyvin vapaasti. Kokonaan pieleen menneen kuvan voi sulkea, minkä jälkeen alkuperäisen voi avata uudelleen, kunhan vain ei ole mennyt tallentamaan muutoksia.

Jos haluaa olla täysin varma vanan värin aitoudesta, voi tietenkin käyttää oikeaa vanaa. Sen voi kopioida toisesta kuvasta joko kuvan päälle, jolloin se peitetään myöhemmin kuvan kopiosta otetulla palasella, tai sen viereen, johon on saatu ylimääräistä tilaa suurentamalla kuvan pohjaa, jolloin valmis kuva rajataan ja kopioidaan uudeksi kuvaksi.

Mitään vaikeaa tässä ei ole vaan täytyy vain tietää, mitä kaikkea jopa alkeellisella kuvankäsittelyohjelmalla voi tehdä.

Jos vana menee alusta vähän puiden päälle, niin puita voi korjailla kopioimalla niihin jostain muualta samannäköistä kuvaa. Tällöin peittokykyä tulee luonnollisesti lisätä, koska puut näkyvät vanaa selvemmin.

Kaikki, mistä kuvan voisi ehkä itse tunnistaa väärennökseksi, kannattaa luonnollisesti muuttaa, jotta se ei olisi muille turhan helppoa.

Ainoa keino tämä ei tietenkään ole, mutta kuitenkin helpoin jos kuvassa on muualla tarkoitukseen sopivaa pilveä. Spraytakin voi kokeilla, mutta sillä on vaikeampi saada aikaiseksi hyvää jälkeä ja lopputulos kannattaa kuitenkin viimeistellä kopioleimasimella, jolla saa tehtyä vaivattomasti epäsymmetristä jälkeä.

Jos sopivaa pilveä ei löytyisi, itse kopioisin sellaisen toisesta kuvasta jonnekin syrjemmälle ja kopioisin sen päälle käytön jälkeen sen, mitä siinä alun perin oli. Jos taas kuvassa olisi vain vääränsävyistä pilveä, muuttaisin sen valoisuutta ja värisävyä rajatulla alueella jossain syrjemmällä ja peittäisin jäljet samalla tavalla. Mistään ei näkisi, että siinä on välillä ollut jotain aivan muuta.

Viimeistelyssä suurennos ja piirtotyökalut ovat oivia apuvälineitä, mutta taaskaan ei piirrellä vaan naksutellaan, koska, kuten suurennoksestakin näkyy, vierekkäiset pikselit ovat varsin harvoin samanvärisiä. Niinpä väärennöksestä kannattaa tehdä samannäköinen muuttamalla pikseleiden värit yksi kerrallaan sellaisiksi kuin ne olisivat aidossa kuvassa. Tämä tehdään noukkimalla hyvän pikselin väri pensselin väriksi ja naksauttamalla kaikkein kapeinta pensseliä muutettavan pikselin päällä.

Alkeellisilla työkaluilla pystyy tekemään kaikenlaista kun niitä vähän yhdistelee. Kehittyneemmät työkalut ja tasot vievät huomiota liikaa pois olennaisesta, eli kuvan muuttamisesta, joten niihin kannattaa turvautua vain silloin kun niitä oikeasti tarvitsee johonkin. Sillä, että vain luottaa Photoshopiin, koska se on hieno ohjelma, saa helposti jotain tuotekuvastoa muistuttavan lopputuloksen, mutta opettelemalla on mahdollista saavuttaa täydellisyys.

Todistusaineistoksi tarkoitetun kuvamateriaan tulevaisuus löytyy filmistä, koska sitä ei ole näin helppoa väärentää.

500pxShopped.jpg

Mainokset
This entry was posted in Yleinen.

One comment on “MH17:n tapaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s